Direktör Bonk reser inte längre i spetsar

pappa-billingenDet här är min far, Uno Skough.

Han står på trappan till Hotell Billingen i Skövde. Det är nångång 1949-50 och han har avancerat från servitör i hotellets restaurang till ett jobb i receptionen. Ännu inte som portier, utan som vaktmästare.

För några år sedan gjorde jag en radiodokumentär om det här hotellet, om min far och kanske framförallt om en värld som inte finns längre, den gamla hotellvärlden.

Programmet har sänts i repris nu under ett par helger i P1, en sändning kvar den 19/1 kl. 00.03, det vill säga natten mellan söndag och måndag. Annars kan man lyssna när man vill under de närmaste veckorna, nämligen i datorn via Dokumentärredaktionens 30-dagarsarkiv. (Gäller till och med mitten av februari 2009)

(-

presstext
Direktör Bonk reser inte längre i spetsar

En ensam diskoboll dinglar i förmiddagsljuset i den gamla damsalongen. Parketten knarrar, det har blivit 2000-tal också här på det sekelgamla Hotell Billingen i Skövde. Men en gång var det 40-tal med ransonering och korridorer fyllda av adelns leriga ridstövlar, och 50-tal med tyrolerorkestrar och handelsresanden. Då kunde kaffekokerskan ännu kasta kniv, och den hemlighetsfulle ismannen strök ostörd runt i källargångarna…
Susanne Skog har sökt bland minnen av en försvunnen värld – ett landsortshotell långt innan du-reform, rationaliseringar och konferenssällskap.

2 thoughts on “Direktör Bonk reser inte längre i spetsar

  1. Anita Haglund

    Tack för Ditt program om Hotell Billingen. Jag var själv resemannekäng i slutet på 50talet och bodde på alla statshotell mellan Gävle och Kiruna.Gifte mig sen med en källarmästare.Så när Din pappa berättade förnamm jag dofterna och miljöerna från både hotell och restaurangsidan. Än en gång Tack!
    Anita

  2. admin Post author

    Tack själv! Roligt att jag tycks ha lyckats fånga en tidskänsla som även Du som faktiskt var med då känner igen. Pappa var ju också med, förstås – men honom kunde jag ju inte fråga längre när det väl blev dags att sätta ihop programmet.
    Susanne

Comments are closed.