K1: Skjulradio i P1

Läs mer och lyssna här!

Katarina Wikars på skjulinventering med Patrik Qvist, några poeter, och här och där hörs verktygsradio av Susanne Skog.

Det modifierade skjulet i Marfa Texas lutar betänkligt, det i Fredriksdal bor i ett träd och har ingen dörr. Solitären vid norra Barken har en presenning istället för tak. Man hör på ordet att det är på väg att rasa, lutar skevt.

Rum i undantagstillstånd, skriver Patrik Qvist i sin bok om Skjul, rum på gränsen till kollaps. Förr fanns de  i stan, eller snarare i sårkanten mellan stad och land. I Stockholms innerstad  finns nästan inga kvar. De drar ner värdet på det som ligger omkring. Ett skjul kan vara ett politiskt ställningstagande.

Vad kan man mer ha ett skjul till? Tillflyktsort. Avstjälpningsplats. Skyla sig. Gömställen för tröstlösa, skriver Anna Jörgensdotter i en dikt.

Ett program från Kulturredaktionen. Sändes onsdag 29 februari 2012 kl 14:03 samt torsdag 1 mars 18.15.