Kulturradion/K1: Su-En Butoh

© SU-EN Butoh Company

– från Tokyo Underground till Skrotcentralen i Uppsala

“Butohkroppen är det som händer med en dansare när man börjar sudda ut formerna av den egna kroppen. Butohn föds i det att man försöker bli nånting som man inte kan bli. Däri ligger själva kärnan i hela uttrycket.

Lyssna här! via SR:s hemsida t o m 25/2 2012.
Sändes ffg i P1 onsdag 25/1 kl 16.03 samt torsdag 26/1 kl 18.15

Under hösten har jag haft glädjen att få följa butohkonstnären Su-En under hennes arbete med föreställningen Rapture på Dansens Hus i Stockholm, och vidare in i förberedelserna för utställningen Visceral Space på Uppsala Konstmuseum, med anledning av Su-En Butoh Companys 20-årsjubileum

Butoh är en krävande och egenartad danskonstform som uppstod i 60-talets avant gardekonströrelse i Tokyo. Det var ett explosivt decennium, kulmen på en period där urgamla kulturella traditioner befann sig på våldsam kollisionskurs med starka influenser från västvärlden som vällde in efter andra världskriget i det tidigare slutna Japan.

Svenska Su-En tillbringade många år i den här miljön i Tokyo och grundade så småningom sitt eget butohkompani. Numera har denna från början så urbana, japanska form av danskonst ett fäste i en byskola på landsbygden utanför Uppsala, där det internationellt verksamma Su-En Butoh Company har sin bas sedan 1997. Genom åren har de gjort en lång rad föreställningar av olika slag, ofta på platser som köpcentrum, kyrkor, lastbilsflak, båtar, festivaler och inte minst på Skrotcentralen i Uppsala, som Su-En idag betraktar som sin hemmascen.

Utställningen Visceral Space/Invärtes rum på Uppsala Konstmuseum öppnar lördagen den 28:e januari med en invigning där butohkompaniet framträder tillsammans med bl a en kranbil och ett antal metallskärbrännare.
Den pågår  t o m den 11 mars 2012. Läs mer på Uppsala Konstmuseums hemsida eller på Su-En Butoh Companys hemsida