Monthly Archives: December 2014

Call to Mind. Works by Gunvor Nelson

931864dd-f4e8-4258-8244-2aae54ff52baStiftelsen Filmform ger ut en Blue Ray-utgåva med fyra verk av konstnären och experimentfilmaren Gunvor Nelson, samt tillhörande katalog med texter av Astrid Söderbergh Widding, Susanne Skog, Steve Anker och John Sundholm.
Call to Mind innehåller filmerna MY NAME IS OONA (1969), TIME BEING (1991) och RED SHIFT (1984), en trilogi med familjen som tema, samt TRUE TO LIFE (2006).
Mer här

Call to Mind – Filmform releases a Blu-ray featuring four films made by Gunvor Nelson plus a catalog booklet with texts by Astrid Söderbergh Widding, Susanne Skog, Steve Anker and John Sundholm. 
Call to Mind contains MY NAME IS OONA (1969), TIME BEING (1991), RED SHIFT(1984) and TRUE TO LIFE (2006).

Filmform is a foundation dedicated to the promotion, distribution and preservation of Swedish art film and experimental video. More

 

 

 

SR P1 Kulturreportaget, om Suzanne Osten

“Suzanne Osten, geten och det normala”, en kulturdokumentär av Susanne Skog om en av vår tids största svenska regissörer. Sändes första gången 1 dec 2014 i Sveriges Radio P1. Går att lyssna på och ladda hem här.

Sveriges radios pressrelease:
“1974 trodde jag att jag kunde bestämma vad publiken skulle tycka och tänka och känna och förstå. Sedan lärde jag mig av bebisarna”
I över fyrtio år ledde Suzanne Osten ensemblen Unga Klara i Stockholm, ständigt riktad direkt till ynglet. Till bebisarna, barnen och de unga. Men också till de så kallade vuxna och deras klibbiga trådar till barnet och barndomen. Den som vi alla på något vis överlevt.
”Du kan vara en get eller en sten eller en kvinna eller en man eller en påfågel eller en varg. För barn är inte det här det minsta konstigt. Ta emot en barnpublik med skägg och säg, hej jag är elva år – de bara: jaha.”
Möt Suzanne Osten. En av Sveriges genom tiderna största regissörer som ser den konstnärliga förvandligen på scen som nycklen till det mesta och som dessutom skapat en rad vildsinta filmer och skrivit flera böcker och aldrig slutat fråga och fråga en och samma sak. ”Vad är normalt?
“Alla var väldigt rädda för den här frågan. För alla misstänker att det finns nån annan som vet vad det är…”
Ett Kulturreportage av Susanne Skog som besökt Suzanne Osten i Annas garderob, en föreställning som spelas just nu på Göteborgs stadsteater.

Visitors! # The Mobile Institute at Manifesta 10, St Petersburg

2014 oct. Saint Petersburg, Russia.
Visitors! # The Mobile Institute. A portable Knowledge Lab on Tour.
A Parallel Event at Manifesta 10:  www.paralleleventsm10.ru/
R a k e t a/Stockholm.
Places visited in 2014:  Houses of culture in Arkhangelsk region (Shenkursk, Konosha, Kotlas, Solvychegodsk, Ustyany, Russia), Art Salon (Arkhangelsk, Russia), Gallery Borey (Saint Petersburg, Russia)
2015: r a k e t a studio (Stockholm, Sweden), Art center “Havremagasinet” (Boden, Sweden)
Participants:  artists, musicians, researchers and curators  from Sweden, Russia and other places. P1020585

2014 sept. Flacon, Moscow, Russia.
A Sound Installation: ”Extinct Birds IV. A Field Study” (2014)
Placed inside R a k e t a s work: “Utopia, whatever!” (2013)