Monthly Archives: January 2012

Kulturradion/K1: Su-En Butoh

© SU-EN Butoh Company

– från Tokyo Underground till Skrotcentralen i Uppsala

“Butohkroppen är det som händer med en dansare när man börjar sudda ut formerna av den egna kroppen. Butohn föds i det att man försöker bli nånting som man inte kan bli. Däri ligger själva kärnan i hela uttrycket.

Lyssna här! via SR:s hemsida t o m 25/2 2012.
Sändes ffg i P1 onsdag 25/1 kl 16.03 samt torsdag 26/1 kl 18.15

Under hösten har jag haft glädjen att få följa butohkonstnären Su-En under hennes arbete med föreställningen Rapture på Dansens Hus i Stockholm, och vidare in i förberedelserna för utställningen Visceral Space på Uppsala Konstmuseum, med anledning av Su-En Butoh Companys 20-årsjubileum

Butoh är en krävande och egenartad danskonstform som uppstod i 60-talets avant gardekonströrelse i Tokyo. Det var ett explosivt decennium, kulmen på en period där urgamla kulturella traditioner befann sig på våldsam kollisionskurs med starka influenser från västvärlden som vällde in efter andra världskriget i det tidigare slutna Japan.

Svenska Su-En tillbringade många år i den här miljön i Tokyo och grundade så småningom sitt eget butohkompani. Numera har denna från början så urbana, japanska form av danskonst ett fäste i en byskola på landsbygden utanför Uppsala, där det internationellt verksamma Su-En Butoh Company har sin bas sedan 1997. Genom åren har de gjort en lång rad föreställningar av olika slag, ofta på platser som köpcentrum, kyrkor, lastbilsflak, båtar, festivaler och inte minst på Skrotcentralen i Uppsala, som Su-En idag betraktar som sin hemmascen.

Utställningen Visceral Space/Invärtes rum på Uppsala Konstmuseum öppnar lördagen den 28:e januari med en invigning där butohkompaniet framträder tillsammans med bl a en kranbil och ett antal metallskärbrännare.
Den pågår  t o m den 11 mars 2012. Läs mer på Uppsala Konstmuseums hemsida eller på Su-En Butoh Companys hemsida


Norrtälje konsthall, Fylkingen goes north

En liten restnotering:
Fredagen den 7 oktober 2011 for en samling ljudkonstnärer och musiker från Fylkingen till Norrtälje konsthall, och höll en konsert mitt i den pågående utställningen av ljudkonstnären Åsa Stjerna.

Medverkande: Välfärdsorkestern (Lise-Lotte Norelius och Sören Runolf, liveelektronik), Tippi Tillvind (liveelektronik och film), Jan Liljekvist (musik) och Mats Lindström (liveelektronik och film). Själv bidrog jag med “Singing” (bandstycke, 2007).

Tranströmer själv/SRP1

2011 tilldelades Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur. Det uppmärksammades givetvis av SRs kulturredaktion, och ett av programmen gjorde jag. Det går att lyssna på fram till i slutet av januari, här! (Skrolla ner till 24e december)

Tranströmer själv

I början av 90-talet drabbades Tomas Tranströmer av ett slaganfall som berövade honom talförmågan. Men i det här programmet talar han, tack vare inspelningar som finns bevarade i Sveriges Radios arkiv. Susanne Skog har ställt samman ett collage där intervjuer och inläsningar från 1958 till 1989 varvas med pianomusik spelad av poeten själv.

Fredag 9 december kl 18.15 med repris söndag 11 november 16.03, samt
Lördag 24 dec kl 16.03 med repris måndag 26 dec kl 18.15 i P1

Läs mer om detta och andra program om Tranströmer, och om poeten själv, här!

Radioteatern: “Grävskopans gråt” av Pier Paolo Pasolini

Endast att älska, endast att känna
räknas. Inte a
tt ha älskat,
inte att ha känt. Att leva av
en förbrunnen kärlek inger ångest.
Själen växer inte mer.

Så börjar Pier Paolo Pasolinis långa dikt Grävskopans gråt i Arne Lundgrens översättning (1975, ur Gramscis Aska/Le ceneri di Gramsci 1957).
För några år sedan läste skådespelaren Anna Wallander in dikten på uppdrag av radioteaterns Magnus Berg, men den blev liggande fram till i höstas. Då skickade han den till mig, tillsammans med några korta musikstycken av Olof Oscarsson. Mitt uppdrag blev att ta mig an materialet och göra en ljudkonstnärlig helhet med full frihet att göra vad jag ville – lägga till, klippa, bearbeta, fragmentisera, dekonstruera… Resultatet blev ett 30 minuter långt stycke som sändes första gången den 28 oktober 2011.

På Radioteaterns sajt presenteras det hela såhär:
“Stafettpjäs där Pasolinis diktsvit från 1956 gradvis fått röst, musik och ljud. Ett vibrerande vackert vittnesbörd om en stad, och en människa, i förändring.”

Den 26e oktober, fick föreställningen en förhandspremiär inför publik vid Italienska kulturinstitutets evenemang “Hyllning till Pasolini. Pasolini återfunnen!” i samband med 35-årsjubileet av hans framträdande där (28 oktober 1975) och hans bortgång (2 november 1975). Under kvällen medverkade också bland andra poeterna Göran Greider och Katarina Frostenson, filmaren och författaren Carl Henrik Svenstedt, komponisten och pianisten Mats Persson, skådespelarna Isabell Sollman och Daniela Svensson, samt radioteaterns Henrietta Hultén.

Bilden ovan är lånad från Radioteaterns sajt med mer info om föreställningen, här!

Nutida Musik 2011 #2 Radio

Radio, närmare bestämt radiokonst, är alltså temat för senaste utgåvan av Nutida Musik, där jag, Magnus Bunnskog och Nathaly Salas medverkar som gästredaktörer. Det är en svåravgränsad företeelse, i synnerhet som de tekniska förutsättningarna för både produktion och spridning har ändrats radikalt under de senaste decennierna då den traditionella marksända radion inte längre är den enda tänkbara scenen.

Merparten av texterna kretsar kring vad som har hänt under det senaste decenniet i Sverige och på andra håll i Europa. Ljudkonstnären Colin Black skriver om SRCs betydelse ur ett internationellt perspektiv medan medieforskaren Kersten Glandien beskriver hur radiokonsten tvingats hitta nya plattformar i dagens marknadsmässiga och politiska klimat, och att vi har att göra med “/../en mycket frustrerad radiokonstscen inom europeisk public service-radio.” Nathaly Salas samtalar med personerna bakom podradioverksamheten SONAT, tidskriften Ful och radiokonstprojektet Radiowy medan Johan Redin presenterar Birgit Ulher, improvisationsmusiker som använder sig av radion både som ljudkälla och objekt.

Själv bidrar jag med en intervju med den tidigare radioteaterchefen Magnus Florin vars kunnande och intresse betydde mycket för radiokonstens återkomst och fortlevnad i SRP1, åtminstone så länge hans chefsperiod varade 2001-06. I en annan text gör jag ett svep över det svenska hörspelets utveckling i svensk radio under 1900- och in i 2000-talet.

Läs mer om numret i huvudredaktören Andreas Engströms ledare, här!

Några personer på SRP2 kände sig manade att kommentera numret, läs deras inlägg och Engströms svar här!

Divan 3-4 2011 Konfidentialiet

Ännu en ny Divan har sett dagens ljus!

Nr 3-4 2011 har temat Konfidentialitet och kretsar kring hemligheter, hemlighållanden, tystnadslöften och många andra aspekter av det som döljs, bör döljas – eller inte.

Bland skribenterna finns Clarence Crafoord, Thomas H. Ogden, Christopher Bollas, Karin Johannisson, Sara Mannheimer, Torberg Foss, Göran Torrkulla, Anna Potamianou, John Swedenmark, Carin Franzén och Jesper Olsson.

Helena Mutanen står för bilden på omslaget samt det mesta av bildmaterialet inne i tidningen. Konstnärerna  Annika von Hausswolf, Hillevi Berglund och Oskar Korsár medverkar också.

Läs mer och beställ här!

Ring Kulturradion! hösten 2011

Programmet som återkommer med en obekymrad oregelbundenhet…

Gunnar Bolin Foto: Johan Ljungström/SRUnder hösten 2011 har det uppenbarat sig i P1 fredagarna 23e september (från bokmässan i Göteborg), 28e oktober samt 25e november.

Programledare: Gunnar Bolin, producent: Susanne Skog.

Ring Kulturradion är ett direktsänt telefonväkteri dit lyssnarna kan ringa och fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Ingenting är för smått, inget för stort för att fråga om. Panelen utlovar någon sorts svar på allt.

Panelen:

23e september, Bokmässespecial: Ett samtal om att skriva om “verkliga” personer, i biografins eller romanens form. Med författarna Bengt Ohlsson, Carina Burman och Åsa Moberg.

28e oktober: Johanna Koljonen (filmkritiker mm), Sven-Hugo Persson (dramaturg, Dramaten), Mats Arvidsson (konstkritiker), Camilla Lundberg (musikkritiker SVT) och Anneli Dufva (teaterkritiker, SR Kulturred.)

29e november: Camilla Lundberg (musikritiker SVT), Mats Arvidsson (konstkritiker), Dan Hallemar (arkitekturskribent, redaktör för tidskriften Arkitektur), Ulrika Knutson (kulturjournalist, författare) och Maria Edström (teaterkritiker, SR Kulturred.)