SR P1: Klassikern om Spirited Away

En ansiktslös ande ur filmen Spirited Away Det här är ett badhus där åtta miljoner andar kan vila sina trötta kroppar, säger häxan som härskar över det märkliga etablissemang där den här filmen utspelar sig. Det brukar sägas att Japan har just åtta miljoner andeväsen, och varför skulle inte de behöva ett badhus? Särskilt som reningssritualer är så viktiga inom Japans urgamla naturreligion, shintoismen.

Spirited Away av Hayao Miyazaki är den mest framgångsrika japanska filmen någonsin, både inom och utanför Japan, publikt såväl som ekonomiskt. Detta handanimerade mästerverk från 2001 har också fått en lång rad priser, bland dem Guldbjörnen i Berlin (2002) och en Oscar för bästa animerade film (2003).

Spirited Away heter Sen to Chihiro no Kamikakushi på japanska. Kamikakushi betyder dold eller hållen av gudarna, eller andarna – Kami. Det är det som kan ha hänt när någon plötsligt försvinner spårlöst, enligt gammal japansk folktro.

I den här filmen händer det på riktigt.

Ett program av Susanne Skog.

Programmet sändes för första gången lördagen den 28 april 2012 kl 10:45 i P1.