Radioteatern: “Grävskopans gråt” av Pier Paolo Pasolini

Endast att älska, endast att känna
räknas. Inte a
tt ha älskat,
inte att ha känt. Att leva av
en förbrunnen kärlek inger ångest.
Själen växer inte mer.

Så börjar Pier Paolo Pasolinis långa dikt Grävskopans gråt i Arne Lundgrens översättning (1975, ur Gramscis Aska/Le ceneri di Gramsci 1957).
För några år sedan läste skådespelaren Anna Wallander in dikten på uppdrag av radioteaterns Magnus Berg, men den blev liggande fram till i höstas. Då skickade han den till mig, tillsammans med några korta musikstycken av Olof Oscarsson. Mitt uppdrag blev att ta mig an materialet och göra en ljudkonstnärlig helhet med full frihet att göra vad jag ville – lägga till, klippa, bearbeta, fragmentisera, dekonstruera… Resultatet blev ett 30 minuter långt stycke som sändes första gången den 28 oktober 2011.

På Radioteaterns sajt presenteras det hela såhär:
“Stafettpjäs där Pasolinis diktsvit från 1956 gradvis fått röst, musik och ljud. Ett vibrerande vackert vittnesbörd om en stad, och en människa, i förändring.”

Den 26e oktober, fick föreställningen en förhandspremiär inför publik vid Italienska kulturinstitutets evenemang “Hyllning till Pasolini. Pasolini återfunnen!” i samband med 35-årsjubileet av hans framträdande där (28 oktober 1975) och hans bortgång (2 november 1975). Under kvällen medverkade också bland andra poeterna Göran Greider och Katarina Frostenson, filmaren och författaren Carl Henrik Svenstedt, komponisten och pianisten Mats Persson, skådespelarna Isabell Sollman och Daniela Svensson, samt radioteaterns Henrietta Hultén.

Bilden ovan är lånad från Radioteaterns sajt med mer info om föreställningen, här!