Monthly Archives: February 2010

Radioteatern: Det här med revolutionen, var det verkligen på allvar?

Men varför låter det såhär? Samtal med Ninne Olsson del 1, av Susanne Skog

Det finns en aldrig avslutad sång En föreställning av och med Musikteatergruppen Oktober med sångtexter av Lars Forssell. En inspelning från tidigt 70-tal.

Det här med revolutionen, var det verkligen på allvar? Samtal med Ninne Olsson del 2, av Susanne Skog

P1 fredag 26 februari kl 19.03 samt 28/2 20.03 och 6-7/3 00.15. Dessutom under 30 dagar på radioteaterns sändningsarkiv. (skrolla till rubriken Men varför låter det såhär? Där ligger hela paketet på rad: samtal del 1 – pjäsen – samtal del 2)

1973 i Lund. Ett gäng studenter, aktiva inom studentteatern bestämmer sig för att göra musikteater utifrån Lars Forssells nyutkomna diktsamling Oktoberdikter. Anders Granström tonsatte och Ninne Olsson skrev texterna som band ihop sångerna. Pjäsen fick namnet Det finns en aldrig avslutad sång, som är en rad i en av dikterna, och gruppen tog namnet musikteatergruppen Oktober.

Bland gruppens urmedlemmar fanns Henrik Holmberg och Eva Remaeus, som gick bort i början av 90-talet – men fortfarande är Eva med väldigt många barn (och vuxna), den Eva, i Fem Myror är Fler än 4 Elefanter. Och Ninne Olsson, som aldrig lämnat gruppen och idag är dess konstnärlige ledare.

Ett par år senare skulle musikteatergruppen Oktober slå igenom stort med Sven Klangs Kvintett, med manus av Ninne Olsson och Henrik Holmberg – en teaterföreställning som blev film och en verklig klassiker,  om en dansbandsorkester på 50-talet som får en ny medlem, en jazzsaxofonist från Stockholm som har helt andra ambitioner med sin musik än kapellmästare Sven Klang. En lysande och vemodig berättelse om makt och frihetslängtan.

Oktoberteatern verkar sedan i slutet av 70-talet i Södertälje med en repertoar som tydligt riktar sig till stans mångkulturella publik. Susanne Skog har träffat Ninne Olsson för ett samtal om teatern, politiken och varför ropen på en socialistisk revolution inom frigrupprörelsen kom av sig – och hur det kom sig att Oktoberteatern lyckades leva vidare och förbli en så vital scen som den är, också idag.

Ring Kulturradion i P1 26 februari 2010 – Husspecial

Få frågor har fått det att koka så i telefonslussen som den om varför det finns så få runda hus – Brev, mail och fotografier fortsatte att strömma in till redaktionen i veckor efter att programmet sänts. Den här gången har vi specialförstärkt panelen med huskunskap, allt för att möta lyssnarnas husliga vetgirighet, varesig det gäller arkitektur, byggnadsvård, hus i litteratur och konst eller kanske på film.

Vilket förstås inte betyder att vi inte vill ha alla andra frågor också, och lovar som alltid att komma med något som åtminstone liknar ett svar.

Panelen: Dan Hallemar, arkitekturskribent, Göran Gudmundsson, byggnadsvårds-expert och Mats Arvidsson och Elin Claeson från radions kulturredaktion.

Programledare: Karsten Thurfjell
Producent: Susanne Skog

LYSSNA! P1 fredag den 26 februari kl 18.15 och 28/2 kl 16.03 via SR:s 30-dagarsarkiv.

MAILA! ringkulturradion@sr.se