Category Archives: Radio

SR P1 Kulturreportaget, om Suzanne Osten

“Suzanne Osten, geten och det normala”, en kulturdokumentär av Susanne Skog om en av vår tids största svenska regissörer. Sändes första gången 1 dec 2014 i Sveriges Radio P1. Går att lyssna på och ladda hem här.

Sveriges radios pressrelease:
“1974 trodde jag att jag kunde bestämma vad publiken skulle tycka och tänka och känna och förstå. Sedan lärde jag mig av bebisarna”
I över fyrtio år ledde Suzanne Osten ensemblen Unga Klara i Stockholm, ständigt riktad direkt till ynglet. Till bebisarna, barnen och de unga. Men också till de så kallade vuxna och deras klibbiga trådar till barnet och barndomen. Den som vi alla på något vis överlevt.
”Du kan vara en get eller en sten eller en kvinna eller en man eller en påfågel eller en varg. För barn är inte det här det minsta konstigt. Ta emot en barnpublik med skägg och säg, hej jag är elva år – de bara: jaha.”
Möt Suzanne Osten. En av Sveriges genom tiderna största regissörer som ser den konstnärliga förvandligen på scen som nycklen till det mesta och som dessutom skapat en rad vildsinta filmer och skrivit flera böcker och aldrig slutat fråga och fråga en och samma sak. ”Vad är normalt?
“Alla var väldigt rädda för den här frågan. För alla misstänker att det finns nån annan som vet vad det är…”
Ett Kulturreportage av Susanne Skog som besökt Suzanne Osten i Annas garderob, en föreställning som spelas just nu på Göteborgs stadsteater.

P2 Elektroniskt: Fylkingen – En lekfull 80-åring

Två timmar med och om Fylkingen inför 80-årsjubileet i november 2013!
Intervjuer med Susanne Skog (ordförande), Per Åhlund (producent), Lise-Lotte Norelius, Sören Runolf, Åsa Stjerna och Bill Brunson.
Musik och ljud av Sten Hanson, Paulina Sundin, Susanne Skog, Jonas Broberg, Lars Gunnar Bodin, Lise-Lotte Norelius, Mattias Petesson, Sons of God, Åke Hodell, Daniel Karlsson, Välfärdsorkestern, Christine Ödlund, Andreas Tilliander, Ilmar Laaban, Anders Blomqvist, Dan Fröberg, med fler.

Ett program av Andreas Tilliander, Hanna Kihlander och Mats Almegård.
P2, Söndag 7 april 2013 kl 20:00 Läs mer!

SR P1: Ring Kulturradion! Vintern 2012-13

Programmet som återkommer med en obekymrad oregelbundenhet…Gunnar Bolin Foto: Johan Ljungström/SR

Programledare: Gunnar Bolin, producent: Susanne Skog.

Ring Kulturradion är ett direktsänt telefonväkteri dit lyssnarna kan ringa och fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Ingenting är för smått, inget för stort för att fråga om. Panelen utlovar någon sorts svar på allt.

Panelen denna vinter (30 november 2012 och 8 februari -13): Sven-Hugo Persson (dramaturg, Dramaten), Mats Arvidsson (konstkritiker), Camilla Lundberg (musikkritiker SVT), Anneli Dufva (teaterkritiker, SR Kulturred.), Dan Hallemar (arkitekturskribent, redaktör för tidskriften Arkitektur), Maria Edström (litteratur- och teaterkritiker , SR Kulturred).

SR P1: Bilder som rör sig. Om konstfilm, experimentfilm och rörlig bildkonst

Bilder som rör sig
– om konstfilm, experimentfilm och rörlig bildkonst i Sverige
En kulturdokumentär av Susanne Skog.

Den rörliga bilden är sedan länge inflätad i konsten, ett självklart verktyg bland andra för många konstnärer. Att det har blivit så har förstås mycket med teknik att göra, ryckvis genom 1900-talet har den blivit allt mer lättillgänglig, med ett par särskilt stora kliv under 60-talet med videon och några decennier senare med digitaliseringen.

Susanne Skog har träffat tre konstnärer som alla använder sig av film och video, men med vitt skilda utgångspunkter och helt olika sätt att arbeta: Lina Selander, Fia-Stina Sandlund och Anna Linder. Dessutom medverkar Catrin Lundqvist, intendent på Moderna Museet och Anna-Karin Larsson, producent på Filmform, arkivet för svensk experimentfilm och videokonst.

Sänd första gången onsdagen den 29e augusti 2012 kl 14:03 i P1. Längd: 44.30 min.

SR P1: Klassikern om Spirited Away

En ansiktslös ande ur filmen Spirited Away Det här är ett badhus där åtta miljoner andar kan vila sina trötta kroppar, säger häxan som härskar över det märkliga etablissemang där den här filmen utspelar sig. Det brukar sägas att Japan har just åtta miljoner andeväsen, och varför skulle inte de behöva ett badhus? Särskilt som reningssritualer är så viktiga inom Japans urgamla naturreligion, shintoismen.

Spirited Away av Hayao Miyazaki är den mest framgångsrika japanska filmen någonsin, både inom och utanför Japan, publikt såväl som ekonomiskt. Detta handanimerade mästerverk från 2001 har också fått en lång rad priser, bland dem Guldbjörnen i Berlin (2002) och en Oscar för bästa animerade film (2003).

Spirited Away heter Sen to Chihiro no Kamikakushi på japanska. Kamikakushi betyder dold eller hållen av gudarna, eller andarna – Kami. Det är det som kan ha hänt när någon plötsligt försvinner spårlöst, enligt gammal japansk folktro.

I den här filmen händer det på riktigt.

Ett program av Susanne Skog.

Programmet sändes för första gången lördagen den 28 april 2012 kl 10:45 i P1.

Ring Kulturradion! Våren 2012

Programmet som återkommer med en obekymrad oregelbundenhet…

Gunnar Bolin Foto: Johan Ljungström/SRUnder våren 2012 har det uppenbarat sig i P1 fredagarna 24 februari, 29 april samt 1a juni.

Programledare: Gunnar Bolin, producent: Susanne Skog.

Ring Kulturradion är ett direktsänt telefonväkteri dit lyssnarna kan ringa och fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Ingenting är för smått, inget för stort för att fråga om. Panelen utlovar någon sorts svar på allt.

Panelen denna vår: Sven-Hugo Persson (dramaturg, Dramaten), Mats Arvidsson (konstkritiker), Camilla Lundberg (musikkritiker SVT), Anneli Dufva (teaterkritiker, SR Kulturred.), Dan Hallemar (arkitekturskribent, redaktör för tidskriften Arkitektur), Ulrika Knutson (kulturjournalist, författare) och Maria Edström (teaterkritiker, SR Kulturred.)

K1: Skjulradio i P1

Läs mer och lyssna här!

Katarina Wikars på skjulinventering med Patrik Qvist, några poeter, och här och där hörs verktygsradio av Susanne Skog.

Det modifierade skjulet i Marfa Texas lutar betänkligt, det i Fredriksdal bor i ett träd och har ingen dörr. Solitären vid norra Barken har en presenning istället för tak. Man hör på ordet att det är på väg att rasa, lutar skevt.

Rum i undantagstillstånd, skriver Patrik Qvist i sin bok om Skjul, rum på gränsen till kollaps. Förr fanns de  i stan, eller snarare i sårkanten mellan stad och land. I Stockholms innerstad  finns nästan inga kvar. De drar ner värdet på det som ligger omkring. Ett skjul kan vara ett politiskt ställningstagande.

Vad kan man mer ha ett skjul till? Tillflyktsort. Avstjälpningsplats. Skyla sig. Gömställen för tröstlösa, skriver Anna Jörgensdotter i en dikt.

Ett program från Kulturredaktionen. Sändes onsdag 29 februari 2012 kl 14:03 samt torsdag 1 mars 18.15.

Kulturradion/K1: Su-En Butoh

© SU-EN Butoh Company

– från Tokyo Underground till Skrotcentralen i Uppsala

“Butohkroppen är det som händer med en dansare när man börjar sudda ut formerna av den egna kroppen. Butohn föds i det att man försöker bli nånting som man inte kan bli. Däri ligger själva kärnan i hela uttrycket.

Lyssna här! via SR:s hemsida t o m 25/2 2012.
Sändes ffg i P1 onsdag 25/1 kl 16.03 samt torsdag 26/1 kl 18.15

Under hösten har jag haft glädjen att få följa butohkonstnären Su-En under hennes arbete med föreställningen Rapture på Dansens Hus i Stockholm, och vidare in i förberedelserna för utställningen Visceral Space på Uppsala Konstmuseum, med anledning av Su-En Butoh Companys 20-årsjubileum

Butoh är en krävande och egenartad danskonstform som uppstod i 60-talets avant gardekonströrelse i Tokyo. Det var ett explosivt decennium, kulmen på en period där urgamla kulturella traditioner befann sig på våldsam kollisionskurs med starka influenser från västvärlden som vällde in efter andra världskriget i det tidigare slutna Japan.

Svenska Su-En tillbringade många år i den här miljön i Tokyo och grundade så småningom sitt eget butohkompani. Numera har denna från början så urbana, japanska form av danskonst ett fäste i en byskola på landsbygden utanför Uppsala, där det internationellt verksamma Su-En Butoh Company har sin bas sedan 1997. Genom åren har de gjort en lång rad föreställningar av olika slag, ofta på platser som köpcentrum, kyrkor, lastbilsflak, båtar, festivaler och inte minst på Skrotcentralen i Uppsala, som Su-En idag betraktar som sin hemmascen.

Utställningen Visceral Space/Invärtes rum på Uppsala Konstmuseum öppnar lördagen den 28:e januari med en invigning där butohkompaniet framträder tillsammans med bl a en kranbil och ett antal metallskärbrännare.
Den pågår  t o m den 11 mars 2012. Läs mer på Uppsala Konstmuseums hemsida eller på Su-En Butoh Companys hemsida


Tranströmer själv/SRP1

2011 tilldelades Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur. Det uppmärksammades givetvis av SRs kulturredaktion, och ett av programmen gjorde jag. Det går att lyssna på fram till i slutet av januari, här! (Skrolla ner till 24e december)

Tranströmer själv

I början av 90-talet drabbades Tomas Tranströmer av ett slaganfall som berövade honom talförmågan. Men i det här programmet talar han, tack vare inspelningar som finns bevarade i Sveriges Radios arkiv. Susanne Skog har ställt samman ett collage där intervjuer och inläsningar från 1958 till 1989 varvas med pianomusik spelad av poeten själv.

Fredag 9 december kl 18.15 med repris söndag 11 november 16.03, samt
Lördag 24 dec kl 16.03 med repris måndag 26 dec kl 18.15 i P1

Läs mer om detta och andra program om Tranströmer, och om poeten själv, här!

Radioteatern: “Grävskopans gråt” av Pier Paolo Pasolini

Endast att älska, endast att känna
räknas. Inte a
tt ha älskat,
inte att ha känt. Att leva av
en förbrunnen kärlek inger ångest.
Själen växer inte mer.

Så börjar Pier Paolo Pasolinis långa dikt Grävskopans gråt i Arne Lundgrens översättning (1975, ur Gramscis Aska/Le ceneri di Gramsci 1957).
För några år sedan läste skådespelaren Anna Wallander in dikten på uppdrag av radioteaterns Magnus Berg, men den blev liggande fram till i höstas. Då skickade han den till mig, tillsammans med några korta musikstycken av Olof Oscarsson. Mitt uppdrag blev att ta mig an materialet och göra en ljudkonstnärlig helhet med full frihet att göra vad jag ville – lägga till, klippa, bearbeta, fragmentisera, dekonstruera… Resultatet blev ett 30 minuter långt stycke som sändes första gången den 28 oktober 2011.

På Radioteaterns sajt presenteras det hela såhär:
“Stafettpjäs där Pasolinis diktsvit från 1956 gradvis fått röst, musik och ljud. Ett vibrerande vackert vittnesbörd om en stad, och en människa, i förändring.”

Den 26e oktober, fick föreställningen en förhandspremiär inför publik vid Italienska kulturinstitutets evenemang “Hyllning till Pasolini. Pasolini återfunnen!” i samband med 35-årsjubileet av hans framträdande där (28 oktober 1975) och hans bortgång (2 november 1975). Under kvällen medverkade också bland andra poeterna Göran Greider och Katarina Frostenson, filmaren och författaren Carl Henrik Svenstedt, komponisten och pianisten Mats Persson, skådespelarna Isabell Sollman och Daniela Svensson, samt radioteaterns Henrietta Hultén.

Bilden ovan är lånad från Radioteaterns sajt med mer info om föreställningen, här!